Syntraal en MapGear gaan de grens over: start vooronderzoek Zon-zoneringskaart Vlaanderen

| Nieuws

Een primeur in de samenwerking tussen Syntraal en MapGear. De Overheid Vlaanderen geeft opdracht voor vooronderzoek naar een eigen Zon-zoneringskaart. Daarmee komt maar liefst 13.625 km² in het vizier om kansen in zonne-energie te identificeren. Deze maand start het onderzoek naar bruikbare data in onder andere Antwerpen, Gent, Kortrijk en Leuven.

Zon-zoneringskaart als katalysator   

Onze zuiderburen stellen ambitieuze klimaatdoelen. Daarbij is behoefte aan duidelijk inzicht naar de investering, het rendement en het effect van meer zonnepanelen in de Belgische deelstaat. En verreweg de belangrijkste vraag: wáár bevinden zich kansrijke gebieden voor gezamenlijke zonne-projecten? En waar zijn mogelijkheden om bewoners te laten participeren in een zonne-energieproject op een coöperatieve en lokale manier?

Om beleidsmakers van die informatie te voorzien starten adviseur Joris van de Ven (Syntraal) en Geo-ICT-specialist Egbert Griffioen (MapGear) een vooronderzoek naar een nieuw te ontwikkelen Vlaamse Zon-zoneringskaart. “We combineren in de tool uiteindelijk het potentiële aanbod van energie en de elektriciteitsafname van bedrijven en huishoudens. Zo ontstaat een heel goed beeld waar in een stad kansen zijn om energie te delen. Dat maakt de tool uniek.”

Vooronderzoek gestart

Een vooronderzoek naar beschikbare data in Vlaanderen is essentieel. “Gedegen datasets vormen de basis van de beoogde tool. Welke data er is en welke tools er al zijn, hebben ze in Vlaanderen echter nog niet inzichtelijk. Het is aan ons dat in kaart te brengen en de geschiktheid te bepalen,” aldus Joris.

MapGear en Syntraal werken al jarenlang samen bij het inzichtelijk maken van kansen voor zonne-energie. “Veel gemeenten en provincies in Nederland en België maken al gebruik van onze Zonnekaart, ” vertelt Egbert. “In deze tool wordt de potentie van gebouwen voor zonne-energie berekend op basis van verschillende openbaar beschikbare data, zoals gebouw- en adressenbestanden, hoogtebestanden en luchtfoto’s. Onze gezamenlijke ervaring is natuurlijk erg nuttig tijdens het uitvoeren van ons vooronderzoek.”


Hiervoor staan interviews met specialisten van gemeenten, kenniscentra en klimaatagentschappen op de planning. Ook de Privacywetgeving en toegang tot gebruiksgegevens van netwerkbeheerders vergen onderzoek. Er gelden immers andere regels dan in Nederland.
“Voor ons een belangrijk vraagstuk hoe we privacygevoelige datasets op een veilige manier toch kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld door ze te anonimiseren of te verwerken op zo’n manier dat adresgebonden gegevens niet te achterhalen zijn,” aldus Joris.

Is ‘zonnedelen’ de toekomst? 

Ook het Belgische ‘zonnedelen’ neemt Syntraal onder de loep. Hierbij benutten bewoners, soms samen met bedrijven, de potentie door gezamenlijk zonnepanelen te plaatsen. De opgewekte energie wordt dan verdeeld over verschillende investeerders.
Joris: “Het lokaal opwekken en verbruiken van zonne-energie is ontzettend interessant. Deze coöperatieve projecten op wijkniveau worden nog meer aangemoedigd met de Zon-zoneringskaart.”

In de praktijk vindt zonnedelen namelijk nog maar in beperkte mate plaats. Pilots en casestudies moeten meer duidelijkheid bieden over de ervaringen met energiedelen.  “Wellicht is dit onderzoek ook een eyeopener voor Nederlandse gemeentes.”

Afronding voorjaar 2022

Komende lente staat de oplevering van de resultaten op de planning. Een aantal mock-ups van de Vlaamse Zonnekaart moeten dan een beeld geven hoe de tool eruit kan komen te zien. Deze visuele prototypes geven beleidsmakers een indruk van de bruikbaarheid in de praktijk.

“Het is ons grootste gezamenlijke project tot nu toe,” stelt Joris. “De opdracht biedt een mooie kans om onze expertise ook in Vlaanderen in te zetten.”

“Het is ook mooi om te zien hoe ambitieus Overheid Vlaanderen aan de slag wil gaan met zonne-energie. Wij hopen dat ons onderzoek veel bruikbare data en inzichten zal opleveren om deze ambities waar te kunnen maken,” voegt Egbert toe.  

Wilt u meer weten over dit project? Of over de data en inzichten die Syntraal en MapGear bieden op het gebied van zonne-energie? Meld u hier aan om op de hoogte te blijven via de nieuwsbrief of mail naar info@duurzaamheidskaart.nl