Gebiedsinformatie Management (GIM) portaal: “Regie in eigen handen”

| Blog

Van een asbestverklaring tot een bodemrapport: bij gebiedsontwikkeling en het verkopen van percelen komt veel documentatie kijken. Ingenieursbureau Stantec bundelt al deze informatie in één overzichtelijk Gebiedsinformatie Management (GIM) portaal. Potentiële kopers klikken op een kavel via een digitale kaart en zien meteen alle relevante documentatie. “Documenten zijn altijd actueel dankzij een koppeling met Sharepoint. En het verkoopteam beslist zelf wie toegang krijgt en welke documenten zichtbaar zijn,” vertelt Jacco Wanders, GIS-consultant bij Stantec.

Oud gevangenisdorp Veenhuizen in kaart

Op dit moment verzorgt Stantec het GIM-portaal voor het Rijksvastgoedbedrijf ten behoeve van de ontwikkeling van cultuurhistorisch erfgoed in het Drentse dorp Veenhuizen. Het gaat om een perceel van circa 1.350 hectare met vastgoed, bos- en heidegrond, landbouwgrond, en infrastructuur.

Veenhuizen heeft sinds de negentiende eeuw een justitiële functie en is eigendom van de Nederlandse staat. Zo zijn er nog altijd twee functionerende gevangenissen in het dorp. Omdat de rest van de grond en gebouwen geen rijksdoel meer dienen, wordt dit vastgoed afgestoten. Dankzij de verkaveling is er nu aandacht voor duurzame ontwikkeling van het terrein met oog voor erfgoedwaarde.

Veilig informatie delen met derden

Bij gebiedsinformatiemanagement komen veel informatiestromen samen. Een belangrijk doel van het portaal is dan ook het bundelen van alle relevante gebiedsinformatie. Jacco: “Wij helpen bij het opzetten en vullen van het portaal. Daarna zijn plattegronden en rapportages 24/7 beschikbaar. Zo kunnen potentiële kopers een gedegen risicoschatting maken.”

Online informatie delen

Wanneer het gaat om het delen van informatie met derden, blijkt de huidige digitale werkruimte van veel organisaties vaak gelimiteerd. Bestanden zijn te groot om te uploaden of mogen niet online vanuit een beveiligingsoogpunt.
“Het delen van informatie met externen zorgt vaak voor uitdagingen,” beaamt Jacco. “Daarom hebben we bijvoorbeeld voor het verkoopteam van het Rijksvastgoedbedrijf een Sharepoint-integratie gemaakt.” Dit is een platform van Microsoft waarin het team online informatie kan uitwisselen en kan samenwerken.


Integratie van Sharepoint

Deze Sharepoint integratie koppelt de documenten in de online werkruimte van Rijksvastgoedbedrijf met het GIM-platform. Klikken belangstellenden in het platform op een factsheet of rapportage, dan zien ze automatisch het meest recente document. Zo kunnen projectmedewerkers documenten aanvullen of aanpassen, zonder ze telkens opnieuw te hoeven koppelen aan het platform.

Regie in eigen handen

“Met dit GIM-platform hebben we de informatiestroom zelf op een efficiënte en veilige manier kunnen inrichten,” licht Jacco toe. ”De regie ligt bij het verkoopteam van Rijksvastgoedbedrijf. Zij kunnen zelf informatie toevoegen en valideren. Vervolgens bepalen zij ook wie toegang krijgt tot het portaal. Welke informatie mogen gebruikers inzien? Mogen ze bijvoorbeeld bepaalde factsheets alleen inzien of ook downloaden?”

Intuïtieve kaartviewer

Stantec zet het GIM-portaal momenteel ook succesvol in bij twee andere projecten: de gebiedsontwikkeling van monumentaal industrieterrein de Hembrug in Zaandam en Vliegkamp Valkenburg. “De inzet van GeoApps als intuïtieve kaartviewer heeft zich in deze projecten uitgebreid bewezen. Het navigeren in de kaartviewer wijst zichzelf dankzij de goede en duidelijke interface,” aldus Jacco.
“Gebruikers hebben dus geen opleiding of instructie nodig. Na het instellen van het portaal hebben wij er zelf geen werk meer aan. Dat is dus wel echt een stuk gemak en tijdwinst. De hoge beveiliging met restricties op toegang maken dit de ideale tool om gebiedsontwikkelingsprojecten te begeleiden.”

Meer weten over het portaal? Neem contact op via info@geoapps.nl.