MapTour: kaartprojecten omtoveren tot verhalende website

| Nieuws

3 aansprekende MapTour-projecten

‘Een kaart zegt meer dan 1000 woorden’. We horen de uitspraak vaak van kaartgebruikers, en leveranciers van kaartviewers. En het eeuwenoud gezegde is nog altijd relevant: met een kaart maak je een idee, plan of project in één oogopslag inzichtelijk voor de lezer. Iets wat met puur tekst haast onmogelijk is. Maar kaarten gaan pas echt ‘spreken’ wanneer de kaartmaker de juiste kleuren en stijlen gebruikt, zodat iedereen de betekenis begrijpt. Daarom kaarten wij een nieuwe manier van kaartgebruik aan: MapTour.

De meerwaarde van de kaart als communicatiemiddel bestaat al eeuwen en het dagelijks gebruik van kaarten neemt nog steeds toe. We taggen immers massaal waar we zijn op social media en gebruiken Google Maps. Maar toch horen wij ook weleens kritische geluiden van kaartgebruikers.
Lang niet elke kaart blijkt door iedereen eenvoudig in gebruik. Soms heeft dit met de kaart zelf te maken, wanneer deze bijvoorbeeld onvoldoende leesbaar en begrijpelijk is voor niet GIS-/ kaartspecialisten. Soms werkt de applicatie waarin de kaart wordt getoond onlogisch, niet gebruiksvriendelijk of traag. Maar verreweg het vaakst heeft dit te maken met een overkill aan kaartinformatie, waardoor de lezer juist de weg kwijtraakt in de kaart, in plaats van een helder antwoord te vinden op zijn vragen. Kortom, tijd voor een moderne, simpele variant.

MapTour: kaartprojecten omtoveren tot verhalende website

Achtergrondinformatie is vaak essentieel voor een kaart. Als toelichting van het project en de betrokken partijen of als gebruiksaanwijzing voor de kaartgebruiker. De nieuwe versie van GeoApps bevat daarom MapTour, de oplossing voor ‘onbegrijpelijke kaarten’. Met MapTour kun je jouw kaartproject namelijk eenvoudig omtoveren tot aantrekkelijke, verhalende website.

In MapTour klikken gebruikers door de website in één of meerdere, logisch ingedeelde hoofdstukken. Hierbij is ruimte voor teksten, afbeeldingen of filmpjes. Zo kun je een duidelijke toelichting geven bij elke kaart of interactieve kaartlaag.
Hierdoor wordt jouw kaartproject ineens veel sprekender voor jouw doelgroep. De gebruiker hoeft niet langer te grasduinen in een overmatige hoeveelheid aan kaartlagen, maar wordt aan de hand genomen in het verhaal dat jij met jouw (kaart)project wilt vertellen. Veel GeoApps-gebruikers hebben deze nieuwe manier van kaartgebruik met MapTour inmiddels ontdekt. Hieronder een paar voorbeelden.


1. Syntraal maakt ingewikkelde technieken begrijpelijk met MapTour

Syntraal, een landelijk opererend adviesbureau, gebruikt GeoApps als basis voor haar Omgevingswarmtekaart. Deze interactieve kaartviewer maakt de meest kansrijke verduurzamingstechnieken inzichtelijk voor gemeenten. Zowel specialisten als beleidsmedewerkers maken dagelijks gebruik van deze viewer. De vele kaartlagen bieden namelijk waardevol inzicht in de kansen voor verduurzaming per gebied. De viewer bevat ook nieuwe technieken, zoals TEA (thermische energie uit afvalwater) en TEO (thermische energie uit oppervlaktewater). Deze alternatieve energiebronnen zullen in de nabije toekomst een aanzienlijk deel van onze energiebehoefte op duurzame wijze voorzien. Om de viewer bruikbaar te maken (ook voor niet-specialisten) koos Syntraal voor een MapTour omgeving bij de Omgevingswarmtekaart.

Door gebruik te maken van MapTour is Syntraal in staat nieuwe technieken inzichtelijk te maken voor niet-specialisten, inclusief een duidelijke uitleg hoe elke techniek werkt en wat de voordelen zijn.

2. Provincie Overijssel maakt ambities voor natuur inzichtelijk met MapTour

Provincie Overijssel heeft EcoGroen en Procap half januari opdracht gegeven voor het opstellen van een kaarten voor natuur in Overijssel. Deze kaarten geven de natuurbeherende instanties en inwoners inzicht waar de komende jaren welke natuur in stand zal worden gehouden (Ambitiekaart) of eventuele nieuwe natuur zal worden ontwikkeld (Kansenkaart). Om deze kaarten op een begrijpelijke en toegankelijke manier beschikbaar te stellen aan alle betrokkenen is ervoor gekozen hiervoor MapTour in te zetten. Er is inmiddels een succesvol prototype van deze MapTour ingericht (zie onderstaande impressies). In de loop van dit jaar zal deze MapTour beschikbaar gaan komen.

3. Cleantech brengt duurzame initiatieven in beeld met MapTour

Cleantech Regio is het regionale samenwerkingsverband van de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen. In deze regio werken ondernemers, onderwijs en onderzoek samen aan een energie neutrale en duurzame economie en samenleving. Eén van de projecten is Cleantech A1-zone: een gebied van twee kilometer breed aan weerszijden van de A1, tussen afslag Hoenderloo en afslag Lochem. Binnen deze A1-zone zullen (in combinatie met de verbreding van de snelweg A1) de komende jaren diverse Cleantech-opgaven versneld worden uitgevoerd.  Om alle gerealiseerde en geplande initiatieven in kaart te brengen, heeft Cleantech Regio gekozen voor MapTour. De komende maanden wordt de kaart gevuld en beschikbaar gesteld.

Het aantal GeoApps gebruikers neemt dagelijks toe en ook ontstaan steeds weer wensen voor uitbreidingen of aanpassingen. Jaarlijks brengen we daarom vier releases uit waarin we nieuwe functies beschikbaar stellen aan gebruikers.

Meer weten over MapTour? Neem contact met ons op via info@geoapps.nl. We denken graag met je mee!