1200 reacties in Zeewolde voor project GVVP | Keypoint Consultancy

| Nieuws

Vanaf juli 2020 is Keypoint Consultancy in opdracht van de gemeente Zeewolde bezig met het opstellen van een nieuw gemeentelijk verkeer- en vervoersplan (GVVP). Dit plan beschrijft het mobiliteitsbeleid voor de komende 10 jaar aan de hand van vier thema’s: bereikbaarheid, verkeersveiligheid, leefbaarheid en duurzaamheid. Ronnie Poorterman, Senior adviseur mobiliteit bij Keypoint en projectleider voor het GVVP Zeewolde: “Omdat de input van de mensen in Zeewolde van groot belang is, hebben wij twee participatie instrumenten ingezet: een online enquête en de PraatMee applicatie. Beiden zijn zeer goed gebruikt. Via PraatMee ontvingen wij maar liefst 1200 reacties, wat de enorme betrokkenheid van de bevolking aangeeft.”

Wat leeft er onder de mensen in Zeewolde?
“De gemeente maakt het beleid graag samen met de mensen die in Zeewolde wonen en werken,” begint Ronnie. “Om dat samen te doen moeten we weten wat er bij hen leeft. We willen weten hoe de mensen de eerdergenoemde thema’s leefbaarheid, bereikbaarheid, verkeersveiligheid en duurzaamheid ervaren. Wat zij ervan vinden is bepalend voor het beleidsplan dat door de gemeente wordt gemaakt.”

Maar liefst 1200 reacties via PraatMee
Ronnie: “We hebben twee participatie instrumenten ingezet. We zijn gestart met een enquête, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau KiekendiefPerspectief, en hieruit kwamen  veelgenoemde knelpunten naar voren: logica in routevorming, veiligheid fietsoversteken, hoge snelheid autoverkeer en parkeren. Via de PraatMee app hebben wij verder op deze punten ingezoomd. Iedereen kon op de kaart van Zeewolde de exacte locatie van knelpunten aangeven en gelijk oplossingen aandragen voor het probleem. In totaal hebben wij ongeveer 1200 reacties ontvangen, dus je ziet wel dat de mensen in Zeewolde erg betrokken zijn.’’

 

PraatMee zorgt voor een totaalpakket
Over het gebruik van PraatMee is Ronnie te spreken: “Het werken met PraatMee was erg prettig. Het is een toegankelijke, laagdrempelige tool en daardoor is in een korte tijd veel waardevolle informatie opgehaald. Als we iets fysiek hadden georganiseerd, dan hadden we veel minder reacties gekregen. Met PraatMee haal je duidelijk meer informatie op, omdat het voor mensen maar een kleine moeite is om in te vullen. Er zit ook wel weer een keerzijde aan. Als je bijvoorbeeld een fysieke inloopavond organiseert, kan je met mensen in gesprek en dieper op vragen ingaan. PraatMee zien wij dus ook als een onderdeel van het totale participatieproces. Samen met de genoemde enquête en aangevuld met interviews met belangenorganisaties bieden wij een totaalpakket aan bij onze opdrachtgevers.’’

PraatMee zorgt voor detailinformatie
Het gemeentelijk verkeer- en vervoersplan wordt opgesteld voor de komende 10 jaar en beschrijft daarom de hoofdlijnen van het mobiliteitsbeleid. Met de input van PraatMee krijg je wel écht detailinformatie. Als de gemeente na vaststelling van het plan aan de slag gaat met de verdere uitwerking van maatregelen dan is deze informatie opnieuw zeer waardevol.

Samenwerking met MapGear
“De samenwerking heb ik als goed ervaren,” besluit Ronnie. “Er werd goed meegedacht over hoe de tool ingericht kon worden op de specifieke vraag van de gemeente Zeewolde. We hebben een paar kleine hick-ups gehad toen de tool even offline was maar die problemen werden gelijk aangepakt én opgelost.”