Hoe creëer je overzicht in een regio vol duurzame initiatieven?

| Nieuws

Circulair veevoer, aardgasvrije wijken of rijden op waterstof. Met alle projecten in de Regio Foodvalley, zou je bijna het overzicht verliezen. Het gebied van Wageningen tot Nijkerk is toonaangevend in de voedingsindustrie. Hoe weet je wat waar gebeurt? En hoe kun je als ondernemer aanhaken op lopende initiatieven? Regio Foodvalley lanceerde in juni de digitale projectenkaart met het GeoApps-platform. Een waardevolle oplossing voor de toekomstbestendige regio.

Digitaal verzamelpunt 

In de Regio Foodvalley werken overheden, ondernemers en onderwijskennisinstellingen samen aan een toekomstbestendige regio om in te wonen en werken. De samenwerking op het gebied van agrifood, voeding en gezondheid bestaat al ruim 10 jaar. In de kaart vind je nu alle actieve programma’s, onderzoeken en projecten uit de Strategische Agenda: de leidraad voor toekomstige impact van de regio.

Maar: “Een centrale hub van alle lopende projecten in de regio ontbrak,” vertelt Dennis Gudden, projectleider Ondernemersdesk Regio Foodvalley. “Veel mensen willen een bijdrage leveren aan een betere leefomgeving, maar weten niet hoé. Ik krijg bij de ondernemersdesk vaak de vraag naar lopende projecten. Nu kan iedereen zelf in de kaart zien wat voor hen interessant is. Van kringlooplandbouw tot gezonde voeding, kijk waar je op aan kan sluiten!”

Rechtstreeks verbinden

De kaart helpt initiatieven en deelnemers aan elkaar te koppelen. Want onbekend maakt onbemind.
“We willen het ondernemers zo makkelijk mogelijk maken,” stelt Dennis. Daarom zie je bij elk project op de kaart niet alleen een contactpersoon en website, maar ook een 06-nummer. “Zodat je concreet actie kan ondernemen en meteen de kartrekker van het project spreekt.” Voor raadsleden, inwoners of studenten geeft de kaart duidelijkheid: wat doet de Regio Foodvalley precies?

Je vindt in de kaart de ondernemersloketten en een volledig overzicht van initiatieven in de FoodValley:

  • Landbouw en vitaal platteland
  • Voeding voor een gezond leven
  • Energietransitie
  • Human Capital
  • Innovatie, clustervorming en circulaire economie
  • Fysieke randvoorwaarden
  • Quality of Living
  • En de programma’s van de RegioDeal

Onderwijs

Ook hogescholen, ROC’s, Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit maken al gebruik van de kaart. “Het onderwijs is van groot belang om jongeren op te leiden in de beroepen van de toekomst,” stelt Dennis. “Mensen met een passende opleiding in de voedselindustrie of bouw hebben we hard nodig. Met de kaart kunnen bedrijven en onderwijs elkaar beter vinden en samen oplossingen bedenken voor de uitdagingen van vandaag en morgen. Zo zijn studenten van de WUR en de CHE bijvoorbeeld betrokken bij onderzoeken voor circulair ondernemen in de regio, de ondernemersdesk en in een project als Barneveld Tomorrow.”

GeoApps platform

Alle iconen in de kaart komen overeen met die uit de Strategische Agenda. “Erg prettig dat de software dat toeliet, de kaart past precies bij de bekende beeldtaal van Regio Foodvalley en spreekt meteen tot de verbeelding.”
Binnen 3 maanden was de kaart live en wordt inmiddels beheerd door Dennis en een aantal collega’s.

Dennis: “Gebruiksvriendelijkheid was de belangrijkste vereiste, zowel voor inwoners en ondernemers als voor ons. Het is eenvoudig om nieuwe projecten in te voeren of gegevens te updaten. In de toekomst zouden we nog graag een zoekfunctie aan de kaart toevoegen waarmee je op specifieke termen projecten kan vinden.”