Race tegen de rupsen: Roelofs bestrijdt eikenprocessierups middels kaart

| Nieuws

Hij duikt weer overal op: de eikenprocessierups. Dus zijn de mannen bij Roelofs Lemelerveld met 5 machines (letterlijk) dag en nacht op pad om eiken te bespuiten. Want de bestrijding van de larven moet nú gebeuren. Binnen vier weken krijgen de rupsen brandharen en zijn ze niet meer gevoelig voor het biologische spuitmiddel óf vallen ze met brandharen en al uit de boom. “En dan zit ’t probleem niet in de boom, maar ligt ‘t op de grond,” aldus Robbert Alferink, planner bij Roelofs.

 

Regen gooit roet in het eten
Tijd is dus een belangrijk aspect bij de bestrijding van de processierups die Nederland teistert. En met een werkgebied van Enschede tot Hoevelaken is een goede planning cruciaal. Zeker als je het regenachtige lenteweer, waardoor er niet gespoten kan worden, daar bij optelt. Robbert: “Dat is allemaal tijd die we de komende maand ergens moeten inhalen. Dat betekent meegaan met de natuur en spuiten als het droog is. Dus ook ’s nachts.”

 

Gemeentelijke & particuliere bomen
Want naast bomen in de gemeentes Nijkerk, Dinkelland, Voorst en Enschede wordt er ook op basis van meldingen van particulieren gespoten. Om het overzicht te bewaren gebruikt Roelofs nu een digitale kaart, specifiek op maat gemaakt voor hun werkzaamheden. In de kaart staan bomen aangegeven die nog bespoten moeten worden, of reeds zijn bespoten.” Zo kunnen de spuiters via een tablet makkelijk aangeven welke bomen ze hebben afgewerkt. “Het werkt real-time en gewoon via internet.”

 

De natuur ontzien
Naast tijdsbesparing speelt ook de belasting van de natuur een grote rol. “Je wil een boom niet onnodig besproeien en we willen de natuur minimaal belasten met het biologische spuitmiddel. Ook om de bijen te beschermen. En uiteraard speelt het kostenplaatje ook mee.”

 

Geen domme kilometers
“Voorheen reden we wel 50 km te veel op een dag,” stelt Robbert. “Dan werkten de spuiters een ingetekende kaart af, reed je een heel stuk voor een particuliere melding, en bleek op een volgend A3 vel nog een straat te staan in de vorige wijk. Kon je weer terug. Dat is nu opgelost met de kaart van MapGear.”

 

Eigen Processierups-kaart
Want nu staan in de overzichtskaart alle gemeentelijke klanten én particuliere opdrachten. Het is daardoor makkelijker het bespuiten van bomen te combineren. “Dan bellen we even met huiseigenaren als we toevallig in de buurt zijn van hun te behandelen boom. Het bespaart een hoop onnodige kilometers. En die fysieke kaarten waren destijds ook zo’n gedoe in de trekker.”